top of page

Drie Nederlandse tradities

Bijgewerkt op: 28 jan. 2020

In drie Nederlandse tradities brengen we maandelijks drie typische Nederlandse tradities in beeld. In dit artikel gaan we het over Koningsdag, dodenherdenking en bevrijdingsdag. Wat is er te doen op deze dagen en welke normen en waarden komen hierbij kijken?


Artikel door: Isabella van der Star


Typisch Nederlandse tradities

In Nederland zijn er verschillende dagen met typische Nederlandse tradities. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dodenherdenking, Bevrijdingsdag en koningsdag. Hieronder staan deze drie feestdagen in het kort verteld.



Dodenherdenking vind in Nederland elk jaar plaats op 4 Mei. Van oorsprong is Dodenherdenking voor het herdenken van de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog, maar sinds 1961 worden alle oorlogsslachtoffers en omgekomenen sinds de tweede wereld oorlog herdacht. Elk jaar wordt er een landelijke herdenking gehouden op de Dam in Amsterdam, deze herdenking word live op televisie uitgezonden. Tijdens deze herdenking worden verhalen verteld over oorlogsslachtoffers en wordt er om acht uur stipt twee minuten stilte gehouden om alle slachtoffers te herdenken.


Tijdens dodenherdenking:

• zijn we allemaal 2 minuten stil om 20:00

• herdenken we de doden en de oorlogsslachtoffers uit de tweede wereldoorlog




Bevrijdingsdag vind één dag na Dodenherdenking plaats, namelijk op 5 mei. Op Bevrijdingsdag wordt de bevrijding van de Duitse bezetting gevierd. Nederland was tijdens de tweede wereldoorlog (1940-1945) namelijk bezet door Duitsland, op Bevrijdingsdag viert Nederland de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Op 5 mei vinden er in Nederland veel (gratis) festivals plaats waar deze feestelijke dag uitgebreid gevierd kan worden.



Ook hebben we in Nederland Koningsdag. Koningsdag vind plaats op 27 April ieder jaar, dit is namelijk de verjaardag van Koning Willem Alexander. Op deze dag is de rommelmarkt een traditie, Nederlanders gaan met kleedjes op straat om spullen die ze niet meer nodig hebben te verkopen aan andere. Ook iets typisch voor koningsdag is je kleden in oranje, Nederlanders dragen oranje shirts, sjaals, hoeden. Vaak zijn op koningsdag ook overal optredens en zijn er in de grote steden festivals. Het is een feestelijke dag voor alle inwoners van Nederland. Ook viert de koninklijke familie deze dag mee, elk jaar wordt er een andere stad uitgekozen waar de familie op bezoek gaat en door de stad loopt en met verschillende mensen praat. Het bezoek van de koninklijke familie wordt ook uitgezonden op televisie.

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Interview met Ali

Tijdens de corona-crisis heb ik (Manon) Ali geïnterviewd. Ali is deelnemer van het project Unlimited en vertelt over hoe zijn leven in de...

Σχόλια


bottom of page