top of page

Koken met een andere cultuur... Tsehaye

Bijgewerkt op: 9 okt. 2019

Doormiddel van deze blog willen wij de verhalen van Eritreeërs laten horen met lekkere recepten uit het land zelf. Zo leer je de cultuur en de mensen uit Eritrea een stuk beter kennen.


Deze week heb ik afgesproken met Tsehaye bij zijn maatje thuis met wie hij elke week contact heeft. Als hij binnenkomt geeft hij aan het wel een beetje spannend te vinden ook al komt hij op mij helemaal niet zo over. Voor mij zie ik een energieke jongen van 21 jaar die het leuk vindt om te praten en graag zijn verhaal wil vertellen. Tsehaye zit op school, hij is op dit moment hard op weg om kok te worden, omdat vindt hij leuk om te doen en hij zo in contact komt met mensen.

Op dit moment vindt hij het vooral belangrijk zo snel mogelijk aan het werk te kunnen om zijn familie in Eritrea te kunnen onderhouden. Hij geeft aan dat als zijn familie in Nederland was geweest, hij dan graag verder had willen studeren. We hebben tijdens het gesprek soms eventjes momenten dat we elkaar niet zo goed snappen. Gelukkig kunnen we elkaar vaak, na het elkaar nog een keer te vertellen, met wat gegrinnik wel begrijpen. Hij is heel stellig als ik hem vraag wat hij de mensen in Nederland zou willen meegeven. Hij wil dat mensen in Nederland weten wat Eritreeërs allemaal hebben meegemaakt. Onder andere daarom is het voor hen niet altijd even makkelijk om meteen mee te draaien in de Nederlandse samenleving. Mede door hun reis hebben de nieuwe Nederlanders vaak al veel meegemaakt voordat ze hier aankomen. Zoals hij zei “We proberen een goede toekomst op te bouwen in Nederland”. Dit lukt niet altijd even goed omdat ze bij aankomst nog druk zijn met het verwerken van de dingen die ze hebben meegemaakt. Vooral de periode in Libië was zwaar. De ontvoeringen, afpersingen en slavenmarkten maken het leven voor Eritreeërs in Libië onmenselijk. “ ’s Avonds waren we nog aan het praten, de volgende ochtend werd hij niet meer wakker” vertelt Tsehaye over één van zijn reisgenoten.

Dit zijn verhalen waar ik stil van werd…

Het was voor mij erg fijn dat hij zo open wilde vertellen over alles wat hij heeft meegemaakt.

Door het gesprek met Tsehaye realiseer ik me dat we wat vaker met elkaar in gesprek moeten gaan en naar elkaar zouden moeten luisteren om elkaar beter te begrijpen. Op deze manier krijgen wij meer begrip voor elkaars situatie en kunnen elkaar waar nodig helpen.

Het eten in Eritrea mist hij wel. Hij heeft mij verschillende gerechten, fruit en groenten laten zien die zij daar in de tuin hadden staan. Hij heeft warme herinneringen aan het eten met zijn familie en wil graag dit gerecht met ons delen.


Recept voor twee Himbashas

Ingrediënten:

80 ml water

50 gr gist

140 gr suiker

100 ml olie

1,5 el zout

1,5 kg meel


Stappen:

- Doe het water in een kom en voeg daar de gist, suiker, olie en zout aan toe. Mix al deze ingrediënten door elkaar. Leg het meel op een hoop bij elkaar en strooi daar het eerder gemaakt mengsel overheen. Kleed het deeg tot een grote gladde bal. Doe het deeg dan in een kom met een beetje olie en een plastic zak eroverheen, op deze manier kan het deeg rijzen. Laat het deeg rijzen voor ongeveer 40 minuten op kamertemperatuur.

- Warm de oven voor op 250 graden.

- Deel het deeg in tweeën en leg het op bakpapier. Maak het deeg met je handen rond. Maak met een mes een patroon naar keuze in het deeg, steek daarbij zo diep mogelijk zodat het patroon zichtbaar blijft nadat het gebakken is. Doe wat olie op je handen en wrijf licht over het deeg. Plaats het deeg in de oven voor 10 tot 15 minuten.

- Het is nu klaar om te eten, geniet er van!

Tip: als het deeg te veel aan je handen plakt doe er dat een beetje olie op zodat het minder plakt.


In het onderstaande filmpje kun je het recept nog eens rustig terugkijken.



132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Interview met Ali

Tijdens de corona-crisis heb ik (Manon) Ali geïnterviewd. Ali is deelnemer van het project Unlimited en vertelt over hoe zijn leven in de...

Comments


bottom of page