top of page

Lekkers uit de Syrische keuken (3 receptjes)

Bijgewerkt op: 9 okt. 2019

Deze gerechten worden niet alleen in Syrië gegeten, maar ook in Libanon, Irak en omliggende landen in het Midden-Oosten. Het zijn overwegend lichte gerechten waar veel citroen en heerlijke kruiden zoals peterselie, koriander en munt in gebruikt worden.


Ik deel graag drie receptjes met je waar je goed mee kunt combineren en die je prima samen kunt eten met wat Libanees platbrood of Turks brood. Ze zijn geschikt als bijgerecht, voorgerecht, voor de lunch, bij de bbq, een picknick of bij de borrel. Je kunt er alle kanten mee op. Ik eet het soms ook in combinatie met hummus en/of wat gegrilde groenten als paprika, courgette en tomaatjes.


Tabouleh

Dit is een heerlijke kruidige, friszure salade gemaakt van bulgur. Bulgur is een graanproduct dat bestaat uit verschillende soorten tarwe, maar meestal uit durum (harde tarwe). Het is heel makkelijk en snel te bereiden. En je kunt er eindeloos mee variëren. Superlekker als bijgerecht, voorgerecht, vegetarische maaltijd of lunch.

Ingrediënten voor bijgerecht (3p) of als lunchgerecht (2p)



75 gram gekookte bulghur3 (biologische) trostomaten – in heel fijne blokjes gesnedenbosje munt – heel fijn gehaktbosje peterselie – heel fijn gehaktsap van 1 (biologische) citroen1 rode ui – heel fijn gesnipperd, 3 eetlepels olijfoliepeper en zout


Kook de bulghur zoals aangegeven is op de verpakking (10 minuutjes koken, afgieten) en af laten koelen.

Snijd de tomaten in heel fijne blokjes, snipper de rode ui heel fijn en hak ook de kruiden (incl. steeltjes) heel fijn.

Meng alle ingrediënten in een kom, pers de citroen hierboven uit, voeg de kruiden toe en de olijfolie en roer alles goed door elkaar. En klaar is je heerlijke salade.


Baba Ganoush

Baba Ganoush lijkt op een hummus, maar in plaats van kikkererwten purée is dit gemaakt van aubergines. Superlekker en 100% vegetarisch.



Ingrediënten:

2 aubergines1 grote teen knoflook, uitgeperstsap van 1 grote (biologische) citroen1 eetlepel extra vierge olijfolie50 gram tahini (sesampasta)1½ theelepel komijnpoederzout en peperoptioneel: paar blaadjes gehakte munt als garnering

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op de bakplaat. Bak de aubergines een uur in de oven en keer ze halverwege een keer om. Laat de aubergines daarna afkoelen. Snijd ze dan in de lengte door en lepel het vruchtvlees uit de schil.


Pureer het vruchtvlees heel kort in de keukenmachine of prak het fijn in een kom. Voeg hier de knoflook, citroensap, tahini en olijfolie aan toe. Spatel alles goed door elkaar en breng op smaak met de komijn en peper en zout. Bestrooi eventueel met een beetje fijngehakte munt.


Als je de Baba Ganoush van te voren klaar maakt of nog een paar dagen wilt bewaren, schep het dan in een steriele pot die je af kunt sluiten. Giet daar een dun laagje olijfolie op om af te sluiten.



Labneh

Ingrediënten

500 gram hangop1 eetlepel za’atar1 eetlepel extra vergine olijfoliezeezout

Hangop maak je heel makkelijk zelf door een liter volle yoghurt te vermengen met een mespuntje zout. Zet een vergiet op een schaal. Leg in de vergiet een schone theedoek. Spoel die ook nog even uit met water om te voorkomen dat er nog wasmiddel resten inzitten. Giet in de theedoek de yoghurt en vouw de theedoek dicht. Zet het voor minimaal een nacht weg in de koelkast en klaar is je hangop.




Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit een wilde soort oregano die na het drogen wordt fijngemalen en vermengd wordt met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar koop je gewoon in de betere supermarkt.

Schep de hangop vanuit de theedoek in een schaal. Roer het nog even goed door. Breng op smaak met zeezout, za’atar en olijfolie.

Je kunt eventueel nog als extra optie geroosterde en fijngehakte hazelnoten of pistachenoten erover strooien en/of granaatappel pitjes.

231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Interview met Ali

Tijdens de corona-crisis heb ik (Manon) Ali geïnterviewd. Ali is deelnemer van het project Unlimited en vertelt over hoe zijn leven in de...

Comments


bottom of page