top of page

Ondersteuning bij kleine problemen

Bijgewerkt op: 28 aug. 2019

Vluchtelingen die na hun asielprocedure een verblijfsstatus hebben gekregen mogen zich in de gemeente vestigen. Instellingen zoals de gemeente en Vluchtelingenwerk helpen hen met het vinden van een huis, het inschrijven bij een huisarts, het afsluiten van verzekeringen, etc.

Toch lopen deze jongvolwassenen de eerste paar jaar vaak nog tegen heel wat uitdagingen aan. Bekend raken met de Nederlandse zorg, het ordenen van persoonlijke administratie of zelfstandig wonen kan best lastig zijn voor iemand die de weg niet weet, de taal onvoldoende spreekt en niemand kent.


Weet je niet zo goed waar je je maatje mee kan helpen? dan schrijf ik hier wat tips voor je! Postbegeleiding Krijgt je maatje post van bijvoorbeeld de gemeente, zorgverzekeringinstanties, betaalherinneringen of dergelijke? Jij kunt je maatje daarbij helpen door er samen naar te kijken en een reactie of brief op te stellen. Jouw ondersteuning is gericht op zelfredzaamheid. Dit wil zeggen dat je maatje het uiteindelijk ook zonder jou moet kunnen. Als je iets niet zeker weet, ga dan op zoek naar iemand die dat wel doet.


Wat doe je als je ziek bent? De manier van zorg is vaak heel anders dan wat de nieuwe Nederlanders gewend zijn. Ze zijn vaak al een beetje wegwijs gemaakt waar ze waar ze de dokter of de apotheek kunnen vinden en wat het nood nummer is. Je kunt je maatje er op voorbereiden voor welke klachten je naar de huisarts gaat en bij welke klachten je naar de spoedpost of het ziekenhuis kunt bellen. Vaak zijn ze bekend met de huisarts maar weten niet zo goed waar ze naar toe moeten als die dicht is. Het is dus handig om een keer samen de website van de huisartsenpost/spoedpost te bekijken en samen te bekijken of en wanneer er extra kosten zijn. Zo is je maatje goed voorbereid voor als hij of zij het een keertje echt nodig heeft.

Bellen met instanties Het kan voor je maatje en natuurlijk voor jezelf best een drempel zijn om met een instantie als bijvoorbeeld DUO of de belastingdienst te bellen. Door een goede voorbereiding, neem bijvoorbeeld samen door wat ze willen weten (denk hierbij aan BSN). Ze te vertellen wat ze te wachten staat (je zou samen het keuze menu aan het begin kunnen doornemen) en eventueel een keer samen te bellen zal je maatje zich al een stuk zekerder voelen om zelf de telefoon te pakken. Voorbereiden op sollicitatie De meeste deelnemers zitten nog op school en zijn nog niet bezig met solliciteren. Maar sommige deelnemers zijn klaar met school of op zoek naar werk voor naast hun school. De eerste keer solliciteren kan dan best spannend zijn. Wat zeg je bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek. Hoe verloopt zoiets? Dit zou je samen met je maatje een keer kunnen oefenen zodat ze goed voorbereid bij het gesprek zitten. 



21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Interview met Ali

Tijdens de corona-crisis heb ik (Manon) Ali geïnterviewd. Ali is deelnemer van het project Unlimited en vertelt over hoe zijn leven in de...

Commentaires


bottom of page